لباس‌هایی که میراث فرهنگی ما هستند اما بین المللی شده اند +عکس

شاید تصور کنید امروزه، لباس پوشیدن به سبک سنتی در جوامع مدرن و به عنوان لباس روزمره چندان باب نباشد، اما در سال‌های اخیر نوستالژی‌گرایی باعث شده تا جوانان علاقه‌ی بیشتری به لباس سنتی نشان دهند و در ترکیب با لباس‌های مدرن، تکه‌ای لباس، اکسسوری یا کیف و کفش سنتی را به استایل‌شان اضافه ‌کنند.‌ استایل سنتی از کشوری به کشور دیگر و از قومی به قبیله‌ای دیگر متفاوت شکل می‌گیرد، درواقع استایل سنتی در هر منطقه براساس لباس‌های محلی، قومیتی، ملی و سنتی مردم همان منطقه ساخته می‌شود اما گاهی هم محبوبیت یک پوشیدنی سنتی خاص همچون کیمونو باعث می‌شود تا پوشیدن آن در میان فرهنگ‌های دیگر هم رایج شود.
پیش از این در بنیتا درباره‌ی دو سبک وینتیج و رترو گفتیم. در بسیاری از مواقع استایل سنتی و وینتیج را اشتباه می‌گیرند و گاهی هم آن را با سبک کلاسیک یکی می‌دانند. درحالی که استایل سنتی برگرفته از فرهنگ‌های قومی هر جامعه و بیانگر هویت فرهنگی و سنت‌های مردم هر منطقه است. در بسیاری از مناطق لباس‌های محلی و سنتی همچنان به عنوان پوشاک روزمره مورد استفاده قرار می‌گیرد، مثل ساری زنان هندی یا لباس‌های سوزن‌دوزی‌ شده زنان بلوچ. برخی مواقع هم لباس‌های سنتی در جهت حفظ باورها به صورت سالانه در مراسم آئینی یا جشن‌ها و فستیوال‌های ملی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لباس سنتی
عوامل بسیار زیادی می‌تواند در فرم، طرح و سبک لباس سنتی هر محل تاثیر بگذارد، آب وهوا و ویژگی‌های جغرافیایی مهمترین آن‌هاست، نوع مذهب و میزان پایبندی به آن، عامل تاثیرگذار دیگری است و البته اهمیت جایگاه زنان و مردان در اجتماع و ارتباطی که با هم برقرار خواهند کرد نیز بی‌تاثیر نبوده است.

لباس سنتی
برخی از لباس‌های سنتی حالا به شکل اولیه مورد استفاده قرار نمی‌گیرند اما الهام‌بخش طراحان بسیاری در دنیای مد هستند. مثلا «کیلت» نوعی دامن چهارخانه قرمز رنگ مردانه اسکاتلندی است و برای رقص‌های محلی و جشن‌های ملی پوشیده می‌شود، پارچه چهارخانه این دامن حالا محبوب‌ترین ترندهای دنیای مد را می‌سازد. چفیه و شمق عربی هم از پوشش‌های سنتی اعراب هستند که حالا توسط مردمی از سراسر دنیا به عنوان یک اکسسوری مد روز مورد استفاده قرار می‌گیرند، چفیه روسری چهارگوش سیاه و سفیدی است که مردان و زنان عرب بر سر می‌اندازند و به عنوان نمادی اعتراضی در فلسطین استفاده می‌شود.

لباس سنتی
چطور استایل سنتی داشته باشیم
سنتی‌پوش‌ها معمولا لباس‌های سنتی و محلی را به همان شکل که هستند می‌پوشند، مثلا به جای مانتو از پیراهن‌های بلوچی یا بندری زنان جنوب استفاده می‌کنند، حتی ممکن است این تکه‌های کاملا سنتی را با لباس‌های کژوالی همچون جین یا کفش ورزشی هم ترکیب کنند. در مواردی هم لباس‌های سنتی مناطق مختلف در ترکیب باهم استایل سنتی یک فرد را می‌سازند.

لباس سنتی
گاهی هم تنها از پارچه، سمبل‌ها و موتیف‌های سنتی هنر Art هر منطقه استفاده می‌شود، مثلا بته جقه یکی از نقوش سنتی ایرانی است که در طراحی لباس و اکسسوری بسیار مورد توجه طراحان قرار گرفته است. اگر بخواهیم روراست باشیم شکل این استفاده اهمیت بسیاری در زیبایی اثر دارد، قطعا بته جقه در هر استایلی عالی نخواهد بود و ممکن است در استفاده نابجا از این طرح، ارزش آن پوشیدنی سنتی از بین برود. بنابراین اگر می‌خواهید لباس‌هایی طراحی‌شده با نقوش سنتی بپوشید حتما به خاطر داشته‌ باشید که هویت اصلی آن نقش و اساس استایل سنتی را حفظ کنید.

لباس سنتی

لباس‌های سنتی معمولا آزاد و رها هستند و از الیاف طبیعی تهیه می‌شوند. نکته‌ بسیار مهم درباره‌استایل سنتی رعایت پالت رنگی این سبک است، رنگ‌های این پالت از میان رنگ‌های پخته و پررنگ انتخاب می‌شوند، رنگ‌هایی که گاهی اشارات تاریخی مهمی را دربردارند مثل آبی درباری. با وجود اینکه اغلب رنگ‌های این گروه در تنالیته‌های تیره و خاکستری هر رنگ استفاده می‌شوند، رنگ مشکی در این پالت جایی ندارد. قرمز بورگاندی، شاتوتی، ماهگونی، زرد اُکر و کهربایی، سبزهای ارتشی و یشمی، طیف‌های مختلفی از قهوه‌ای، بنفش بادمجانی و چند خاکستری میانه این پالت جذاب را تشکیل می‌دهند.

لباس سنتی
پیشنهاد دیگر برای داشتن استایل سنتی پوشیدن لباس‌هایی است که با هنرهای دستی تزئین شده‌اند، سوزن‌دوزی‌های سیستانی‌ها و ترکمن‌ها، سکه‌دوزی کردها، شماره‌دوزی و گلدوزی، هنرقلاب‌بافی و مکرومه، منجوق‌دوزی و مهره‌بافی آفریقایی، چهل‌تکه‌دوزی و بسیاری از هنرهای دیگر از سراسر ایران و جهان که می‌توانند به استایل سنتی شما هویتی اصیل و متفاوت ببخشند.

لباس سنتی

معمولا طرفداران استایل سنتی از زیورآلات دست‌ساز استفاده می‌کنند، اکسسوری بخش مهمی از استایل آن‌هاست اما زرق و برق زیاد را نمی‌پسندند و اغلب زیورآلات‌شان از جنس چرم، پارچه‌ی بافته شده یا از مهره‌های سنگی و چوبی هستند. کیف و کفش‌هایی که انتخاب می‌کنند معمولا از جنس چرم و دست‌دوز هستند، گاهی هم کفش‌های پارچه‌ای که با دوخت‌های سنتی تزئین شده به پا می‌کنند. در آرایش سر و صورت هم ساده و طبیعی هستند و موی فر، بافته و رها از علایق‌شان است.

لباس سنتی
پس فراموش نکنید که استایل سنتی از کشوری به کشور دیگر و از قومیتی به قومیت دیگر متفاوت است، مثلا در ژاپن کیمونو می‌تواند ترکیب استایل شما را سنتی جلوه دهد، در هند ساری، در اسپانیا پیراهن فلامینکو و در ایران دامن رنگارنگ قاسم‌آبادی. در هر کشوری نسبت به قومیت‌ها و قبایل مختلفی که وجود دارد یک یا چندین لباس‌ محلی و سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در برخی کشورها مانند کره جنوبی، لباس ملی و سلطنتی در استایل سنتی افراد استفاده می‌شود. گاهی تنها استفاده از یک اکسسوری سنتی در کنار لباس‌های ساده، علاقه‌ی شما را به تاریخ و فرهنگ دوره یا قوم خاصی به خوبی نشان خواهد داد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

کدخبر: 290371 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟