تقویت رویکرد بین المللی سازی آموزش عالی؛ اولویت اصلی وزارت علوم

رکنا اجتماعی: دکتر حسین سالارآملی روز دوشنبه در نشست تخصصی «بررسی راهکارهای ارتقای ارتباط دانشگاه و صنعت» افزود: با اتخاذ رویکرد بین‌المللی شدن دانشگاه‌ها می‌توانیم جایگاه خود را به عنوان مرجع و کانون اصلی علم و فناوری در جهان اسلام تثبیت نماییم.

وی افزود: اعتقاد داریم که دانشگاه‌ها باید کارکرد جدیدی داشته باشند؛ به عبارتی دانشگاه‌ باید ارگانیک و در خدمت صنعت و جامعه باشد.

این نشست تخصصی با حضور دکتر سالارآملی قائم مقام وزیر علوم در امور بین‌الملل و رییس مرکز همکاری علمی و بین المللی وزارت علوم و دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبائی در روز نخست همایش سراسری رؤسای دانشگاه‌های کشور برگزار شد.

دکتر حسین سلیمی نیز در این نشست تخصصی، مشکل ارتباط دانشگاه و صنعت را محصول یک "دوگانگی ساختاری" دانست و گفت: این دوگانگی بین صنعت و بخش آموزش عالی کشور نهادینه شده و لذا ساختاری به وجود آمده که کارگزاران امکان غلبه بر آن را ندارند. در این ساختار دوگانه، وزارت علوم و دانشگاه‌های کشور به مثابه ساختاری مجزا از بقیه ساختارهای اجرایی – اقتصادی تعریف و نهادینه شده است؛ از این رو نیازمند تجدید بنای این ساختار و ارتباط اندام‌وار میان ساختارهای اقتصادی در دانشگاه‌ها هستیم.

وی با اشاره به اینکه کارکرد دانشگاه‌های ایران به تناسب ساختار دولت و با ماهیت دانشگاه‌های جوامع سرمایه‌داری کاملا متفاوت است خاطرنشان کرد: از طریق دولت می‌توان دوگانگی‌های ساختاری را از بین ببریم.

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه از دانشگاه‌ها انتظار ساختن فرهنگ جامعه را دارند، تصریح کرد: فرهنگ، محصول تحولات اجتماعی و تاریخی است که در یک دوره به بار می‌نشیند؛ به عبارتی فرهنگ، نظام نمادینی است که در فرآیند تبادلات بین‌ذهنی انسان‌ها شکل می‌گیرد.

دکتر سلیمی در ادامه "جهانی‌شدن را رها شدن پدیده‌ها از قید جغرافیا" توصیف کرد و افزود: ساختار تولید در جهان امروز، جهانی شده است. زنجیره جهانی تولید و توزیع در حوزه صنعت و خدمات نیز وجود دارد و در عرصه دانش نیز با زنجیره تولید، توزیع و مصرف دانش روبه هستیم و اگر از این زنجیره برکنار شویم همان سرنوشتی را خواهیم داشت که بر صنعت خودرو کشور وارد شد.

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه برای قرارگرفتن در فرآیند جهانی نیازمند هویت و توان تولید هستیم، گفت: پیوستن به حوزه خدمات و صنعت زمانی امکان‌پذیر است که همراه با پیوستن این حوزه به زنجیره جهانی، زنجیره تولید و مصرف دانش‌ را نیز وارد زنجیره جهانی کنیم. این امر در حوزه مهندسی به سهولت انجام می‌شود، ولی در حوزه علوم انسانی دشوار است ولی چنانچه انجام شود تمدن‌ساز و هویت‌آفرین خواهد بود. ما برای ورود به زنجیره دانش جهانی نیازمند هویت مستقل و شکل‌گیری عقلانیت و دانش برخاسته از هویت ایرانی باشیم والا با تکرار سخن دیگران امکان جهانی‌شدن نخواهیم داشت.

وی اظهار امیدواری کرد: دوگانگی ساختاری که در درون جامعه بین حوزه بهره‌بردار از علم وجود دارد و همچنین دوگانگی که با پیکره جهانی،‌ تولید، توزیع و مصرف دانش داریم را باید در ساختار آموزش عالی با همفکری برطرف کنیم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

کدخبر: 307411 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟