مثلث تورم، اشتغال و شاخص های اقتصاد می گوید اوضاع نامطلوب است/ ساماندهی دستفروشان ایجاد شغل نیست

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، وضعیت اشتغال در ایران طی سالهای گذشته روند مناسبی را طی نکرده است، آمارها نشان می دهد که وضعیت نامناسب اقتصادی، اعمال تحریم ها، اشغال فرصت های شغلی توسط مهاجران و اتباع کشورهای همسایه و سایر دلایل دیگر باعث شده است تا جوانان کشور یا به فکر مهاجرت باشند و یا ناامید از پیدا کردن شغل، هزینه های بیکاری را به خانواده های خود تحمیل کنند.

آمارهای مبهم ایجاد هزاران شغل

دولت ها در ادوار گذشته همواره مدعی شدند که چندین هزار فرصت شغلی ایجاد کرده اند اما آمارها همواره نشان می دهد که تعداد قابل توجهی بیکار یا جویای کار در کشور وجود دارند که برخورداری خاصی از این فرصت ها نداشتند.

نگاه ضروری به آمار تورم، اشتغال و شاخص های اقتصاد

احسان سهرابی، نماینده کارگران در شورای عالی حفاظت فنی وزارت کار در این باره در گفت و گو با رکنا بیان کرد: برای اینکه بتوانیم به یک برآورد نزدیک به واقعیتی دست پیدا کنیم می توانیم شاخصه هایی مانند تورم، اشتغال و سایر شاخصه های اقتصادی را مورد بررسی قرار دهیم و بررسی این مولفه ها نشان می دهد که شاهد وضعیت مطلوبی در این خصوص نیستیم.

با وجود تاکیدها،شعارهای اقتصادی محقق نشده است

وی ادامه داد: باید توجه داشته باشیم وقتی که مقام معظم رهبری چندین سال است که شعار سال را مطابق با شرایط اقتصادی کشور تعیین می‌کنند این به این معناست که شعارهای اقتصادی محقق نشده است و همچنان فضا برای کار و برنامه‌ریزی بیشتر در این زمینه وجود دارد

رابطه مستقیم نبود فرصت های شغلی با مهاجرت از کشور

عضو شورای عالی وزارت کار با اشاره به اینکه عمده مهاجرت های صورت گرفته در سالهای گذشته رابطه مستقیم با نبود فرصت شغلی مناسب در کشور داشته است، افزود: متاسفانه رشته های دانشگاهی ما هم مطابق با نیازهای شغلی در جامعه نیست و این باعث می شود که شاید در یک بخش توان تخصصی کشور اشباع شود و در بخش دیگر با کمبود نیروی متخصص روبه رو باشد.

 پیشتر کارشناسان در این باره هشدارهایی را مطرح کرده بودند. در این باره حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا با اشاره به موج افزایش مهاجرت نیروی کار از کشور گفت: افزایش خروج نیروی کار بالقوه از کشور و عدم متوقف شدن روند آن حاکی از آن است که ظرفیت‌های شغلی در کشور هر روز محدودتر می‌شود و به نحو تبعیض‌آمیز مشاغلی که نیروی کار متخصص و تحصیل کرده را لازم داشته و بر سر آن رقابت زیادی وجود دارد، در هسته‌های گزینش به صورتی توزیع می‌شود که عملا بسیاری از افراد آموزش دیده و حرفه‌ای را دچار سرخوردگی و میل به مهاجرت می‌کند.

برآورد میزان اشغال فرصت های شغلی توسط اتباع

سهرابی اشاره کرد: ما نمی توانیم منکر این مساله باشیم که فرصت های شغلی در کشور توسط مهاجران برخی از کشورهای همسایه اشغال نشده است اما باید نسبتی بین فضای اشغال شده شغلی توسط اتباع کشورهای دیگر با مردم خودمان برقرار شود.

وی با تاکید بر اینکه باید به آمارهای رسمی در حوزه اشتغال و بیکاری توجه داشته باشیم، افزود: اصل ما بر صحت آمارها است زیرا تمامی برنامه ریزی ها بر پایه این آمارها انجام می گیرد و نباید سعی بکنیم تا آمارها را در این زمینه زیر سوال ببریم.

اقدامات دولت ها در حوزه اشتغال در شرایط بازی با آمار است

عضو شورای عالی وزارت کار بیان کرد: متاسفانه اقدامات دولت ها در حوزه اشتغال به شکلی است که احساس می شود مسئولان در حال بازی با آمارها هستند زیرا بسیاری از استانداردهای ما در این حوزه مطابق با استانداردهای جهانی نیست.

این فعال حوزه اشتغال گفت: بهتر است دولت ها به جای ایجاد اشتغال شغل های موجود را حمایت و حفظ کند. در بسیاری از موارد کارخانه ها و مجموعه های تولیدی توان فعالیت در دو یا سه شیفت دارند و اکنون به صورت تک شیفت و با حداقل نیرو کار می کنند. اگر دولت بتواند از این مجموعه ها حمایت کند تا توان تولیدی و در ادامه فرصت های شغلی خود را افزایش دهند بسیاری از مشکلات در این حوزه حل می شود.

 توجه به مساله اشتغال در کشور به صورت مستقیم با بسیاری از مولفه های رفاه اجتماعی در ارتباط است و می تواند به صورت غیرمستقیم بسیاری از معضلات اجتماعی را در مسیر بهبود قرار دهد اما با توجه به تغییرات متعدد در وزارت کار از ابتدای دولت سیزدهم و بی برنامه گی  دولت در حوزه اشتغال و حل مساله بیکاری مشاهده می شود. حل این مساله جزء اولویت های دولت در ماه های پایانی سال باشد.

 

کدخبر: 845600 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آزاده مختاری مسعود لاهوت
آیا این خبر مفید بود؟