تولید سیگار در ایران در نقاط گرفتار با کمبود آب و فرسایش خاک/ هر سیگاری قاتل میلیاردها حیوان در هر سال است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، امروز روز بدون سیگار است. قبل از هر گفتنی بیایید ببینیم سیگار از کجا و چگونه وارد زندگی انسان ها شد . استعمال دخانیات سابقه ای طولانی دارد و به دوران باستان باز می گردد. اولین استفاده ثبت شده از تنباکو برای استعمال دخانیات در قاره آمریکا بود، جایی که مردم بومی از آن برای اهداف دارویی و تشریفاتی استفاده می‌کردند.

اعتقاد بر این است که تنباکو برای اولین بار در منطقه ای که اکنون مکزیک و آمریکای مرکزی است، کشت شد. سیگار به سرعت در میان ثروتمندان رایج شد و در ادامه به سایر نقاط جهان گسترش یافت. هدف از تولید تنباکو در ابتدا برای اهداف دارویی بود. با این حال، به سرعت به یک فعالیت تفریحی محبوب تبدیل شد و محصولات تنباکو در مقیاس وسیع تولید شد.

امروزه سیگار یک پدیده جهانی است و میلیون ها نفر در سراسر جهان از محصولات تنباکو استفاده می کنند. علیرغم آگاهی روزافزون از خطرات سلامتی مرتبط با سیگار کشیدن، این موضوع همچنان یک مسئله مهم برای بهداشت عمومی است.

ضررهای سیگار خیلی زود خود را بروز داد و کارشناسان بهداشتی را به سمت هشدارهای لازم برای دور شدن انسان ها از مصرف سیگار و دخانیات کشاند. روز جهانی بدون دخانیات توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) در سال 1987 برای جلب توجه به خطرات بهداشتی مرتبط با مصرف دخانیات و ترویج سیاست های کنترل دخانیات ایجاد شد.

روزانه بیش از 15 میلیارد نخ سیگار در سراسر جهان مصرف می‌شود

در سراسر جهان روزانه 80 تا 100 هزار نفر شروع به سیگار کشیدن میکنند، که نیمی از آنها در آسیا زندگی میکنند و یک سوم سیگاری ها در جهان مرد هستند.

روزانه بیش از 15 میلیارد نخ سیگار در سراسر جهان مصرف می‌شود.به عبارت دیگر هر دقیقه 10 میلیون نخ و یا 5.6 تریلیون نخ در سال مصرف می شود. این بدان معناست که در دنیا روزانه به ازای هر ساکن کره زمین سه نخ سیگار به فروش و مصرف می‌­رسد.

پر مصرف ترین و کم مصرف ترین کشورهای جهان در سیگار

بر اساس آمارهای بین المللی ده کشور پر مصرف سیگار ،یونان، اسلوونی، اوکراین، بلغارستان، چک، مقدونیه، روسیه، مولداوی، اسپانیا و بوسنی هستند.

مصرف سرانه سیگار توسط بزرگسالان در این کشورها به ترتیب: 3 هزار و 17، 2هزار و 537، 2 هزار و 526، 2 هزار و 437، 2 هزار و 368، 2 هزار و 336، 2 هزار و 319، 2 هزار و 239، 2 هزار و 225 و 2 هزار و 145 نخ در سال است.

همچنین کمترین سرانه مصرف سیگار در جهان برای اتیوپی، زامبیا، سودان، غنا، زیمباوه، هند، نیجریه، تانزانیا، پرو و کنگو با مصرف : 52، 71، 75، 80، 86، 99، 103، 108 و 131 نخ در سال است.

سالانه چند نخ سیگار در ایران کشیده می شود؟

سالانه حدود ۵۴ تا ۶۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف‌ می‌‌شود. پرطرفدارترین سیگارهای موجود در ایران بهمن، کنت و وینستون لایت است. همچنین مارلبرو گلد نیز جزو سیگار های خارجی محبوب در میان سیگاری های کشور است.

نبرد سیگار و محیط زیست و حیات وحش

 و اما در ادامه این گزارش تمرکز بر آسیب هایی است که سیگار و مصرف دخانیات به محیط زیست و حیات سلامت کره زمین می زند.

سیگاری ها و تولید آلودگی هوا

 آلودگی هوا یکی از ضررهای سیگار و سیگاری ها است .سیگار مواد شیمیایی مضر از جمله مونوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق را در هوا آزاد می کند. این آلاینده ها به آلودگی هوا کمک می کنند تا منجر به مشکلات تنفسی و سایر مسائل بهداشتی شوند.

سالانه 1.69 میلیارد پوند ته سیگار، زباله می شود

حتی زباله سیگار و  ته سیگار مصرف کنندگان سیگار مضرر است .ته سیگار رایج ترین کالایی است که در جهان به عنوان زباله بر زمین چه در شهر و روستا و چه در فضای منابع طبیعی کشورها رها می شود. زباله سیگار، سال ها طول می کشد تا تجزیه شود و  به حیات وحش آسیب می رساند زیرا آنها به اشتباه آن را غذا تلقی کرده، مصرف می کنند و جان می بازند.

تخمین زده می شود که سالانه 1.69 میلیارد پوند ته سیگار، زباله می شود و این ته سیگارها تاثیر بسزایی بر زندگی حیات وحش دارند.

همچنین سالانه میلیاردها حیوان و موجود آبزی به دلیل ته سیگار می میرند. مواد شیمیایی سمی موجود در ته سیگار می تواند حیات وحشی را که به اشتباه آنها را می بلعند مسموم کرده و به آنها آسیب برساند.

ضررهای ته سیگار به حیات وحش ساکن در خشکی

افتادن ته سیگار در خشکی می تواند به طرق مختلف به حیات وحش آسیب برساند. وقتی حیوانات آنها را با غذا اشتباه می گیرند، می توانند مواد شیمیایی سمی موجود در فیلترها را بخورند که  باعث مسمومیت و مرگ شود.

این فیلترها همچنین باعث انسداد در سیستم گوارشی آنها می شود که منجر به آسیب های گوارشی و مرگ آنها می شود.علاوه بر این، حیوانات کوچک مانند پرندگان و جوندگان ممکن است از ته سیگار در لانه خود استفاده کنند و خود و فرزندانشان را در معرض مواد شیمیایی سمی قرار دهند.

ضررهای ته سیگار به آبزیان و پرندگان

در محیط های آبی، ته سیگار حتی می تواند مضرتر باشد. هنگامی که ته سیگار در ساحل و رودخانه و دریا رها می شود توسط ماهی ها و دیگر موجودات دریایی بلعیده می شوند. ضرر این ته سیگار انداختن سیگاری ها در دریا و رودخانه و تالاب و ... در نهایت به انسان ها بر می گرد. یعنی ماهی ها مصرف و انسان ها با مصرف ماهی ها دچار بیماری می شوند.

ضمنا،ته سیگارهای دور ریخته شده می تواند حیوانات دریایی مانند لاک پشت های دریایی و پرندگان را گرفتار و خفه کند.

کشت تنباکو عامل 4 درصد جنگل زدایی جهان و در ادامه فرسایش خاک

جنگل زدایی ضربه دیگر سیگار است .تولید سیگار به مقدار زیادی زمین برای کشت محصولات تنباکو نیاز دارد.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، کشت تنباکو تقریباً 4 درصد از جنگل زدایی جهانی را تشکیل می دهد. درختان را قطع می کنند تا راه را برای مزارع تنباکو باز کنند .این نه تنها به جنگل زدایی کمک می کند، بلکه منجر به فرسایش خاک و از بین رفتن تنوع زیستی می شود.

اثر تولید سیگار در افزایش تغییرات آب و هوایی

علاوه بر تأثیر مستقیم تولید سیگار بر جنگل ها، تولید و حمل و نقل سیگار نیز به تغییرات آب و هوایی کمک می کند. استفاده از سوخت های فسیلی در تولید و حمل و نقل گازهای گلخانه ای را آزاد می کند که به گرمایش جهانی کمک می کند.

به طور کلی، تولید، استفاده و دفع سیگار و ته سیگار اثرات منفی قابل توجهی بر محیط زیست از جمله جنگل زدایی، آلودگی و آسیب به حیات وحش دارد. کاهش مصرف سیگار و دور انداختن صحیح ته سیگار می تواند به کاهش این اثرات کمک کند.

سیگاری ها مسبب افزایش بحران آب جهان

این روزها از بحران آب و جنگ آب در جهان زیاد گفته و مشاهده می شود. سیگاری هایی که این اخبار را می خوانند، بد نیست بدانند که در ایجاد این بحران و جنگ ها بی تاثیر نیستند.

استعمال دخانیات و تولید سیگار از طرق مختلف به بحران آب می افزاید. اولاً، محصولات تنباکو به مقادیر زیادی آب برای آبیاری نیاز دارند، که می تواند منابع آبی محدود را در مناطق با کمبود آب تحت فشار قرار دهد. ثانیاً، فرآیند تولید سیگار نیز به مقادیر قابل توجهی آب نیاز دارد، از شستن برگ‌های تنباکو گرفته تا خنک کردن ماشین‌های مورد استفاده در تولید که هر کدام از این موارد  منابع آب محلی را بیشتر کاهش دهد.

به طور کلی، استعمال دخانیات و تولید سیگار با کاهش منابع آب، آلودگی آبراه ها و آسیب رساندن به آبزیان به بحران آب کمک می کند.

سیگاری ها چگونه جهان را به شکل خطرناکی گرم می کنند

این روزها جهان به طور جدی در حال برنامه ریزی به قصد عبور از بحران جدی به نام تغییرات آب و هوا و گرمایش زمین است. بسیاری از سیگاری های جهان در حالی که مثلا در حال پوک زدن به سیگار خود هستند در فضای مجازی و سایت های خبری از حمله مخرب و ویران کننده تغییرات آب و هوایی می خوانند. اما آیا می دانند که چه سهم بزرگی در رشد این حملات دارند؟

استعمال دخانیات و تولید سیگار از طرق مختلف به گرم شدن زمین می افزاید. محصولات تنباکو به مقادیر زیادی آب و انرژی برای آبیاری، کوددهی و حمل و نقل نیاز دارند که همگی باعث انتشار گازهای گلخانه ای می شوند.

 فرآیند تولید سیگار شامل استفاده از سوخت‌های فسیلی مانند زغال‌سنگ، نفت و گاز است که گازهای گلخانه‌ای را نیز وارد جو می‌کنند. علاوه بر این، دفع ته سیگار نیز به گرم شدن کره زمین کمک می کند. وقتی ته سیگارها ریخته می شوند یا به طور نامناسب دور ریخته می شوند، می توانند مواد شیمیایی سمی را در محیط آزاد کنند که سال ها طول می کشد تا تجزیه شوند. در حین تجزیه، متان را آزاد می کنند، گاز گلخانه ای قوی که به گرم شدن کره زمین کمک می کند.

اثرات سیگار و تولید سیگار بر روی کره زمین به خوبی مشخص است به طور خلاصه می توان گفت هر سیگاری با هر سیگاری که می کشد و هر تولید کننده سیگار با هر نخ سیگاری که تولید می کند  آلودگی هوا، جنگل زدایی، و آلودگی آب و غیره به زندگی خود و دیگر و محیط می آویزد که این تأثیرات می تواند عواقب گسترده ای برای اکوسیستم، حیات وحش و سلامت انسان داشته باشد.

تولید سیگار در وضعیت بحران آب و تغییرات آب و هوایی در ایران

مهمترین کارخانه های تولید سیگار ایران،شرکت دخانیات تهران در استان تهران، شرکت دخانیات شیراز در استان فارس ، دخانیات گلستان در استان گلستان، شرکت دخانیات آذربایجان در استان آذربایجان شرقی، شرکت دخانیات کرمان در استان کرمان است.حال در شرایط بحران آب و فرسایش خاک و زمین هر سیگاری که این کارخانه ها تولید می کنند چه تخریبی برای ایران دارد؟به این سوال می توان اینگونه پاسخ داد:

تولید سیگار در ایران، مانند تولید تنباکو در سراسر جهان، به فرسایش خاک، کمبود آب و تغییرات آب و هوایی کمک می کند.  گیاهان تنباکو به مقادیر زیادی مواد مغذی از خاک نیاز دارند که زمین را در برابر فرسایش آسیب پذیر می کند. در ایران، کشت تنباکو  یکی از عوامل فرسایش خاک، به ویژه در مناطقی که نیاز به آبیاری دارد، است.

 همانطور که گفته شد،کشت تنباکو به مقدار قابل توجهی آب نیاز دارد که منجر به مشکلات کم آبی در مناطقی می شود که منابع آب محدود است. پس در ایران، کشاورزی دخانیات سهم عمده ای در بحران آب کشور می تواند ایفا کند که نشانه های ان را  به ویژه در استان های شرقی می توان دید.

پیشتر گفته شد که  تولید، حمل و نقل و توزیع سیگار به انتشار گازهای گلخانه ای کمک می کند که به تغییرات آب و هوایی می افزاید. ایران در درگیر نشدن با این شرایط مستثنی نیست.  کشاورزی تنباکو نیازمند استفاده از کودها و سموم دفع آفات است که به انتشار گازهای گلخانه ای نیز کمک کند. در نتیجه، تولید سیگار در ایران از طریق فرسایش خاک، کمبود آب و انتشار گازهای گلخانه ای به تخریب محیط زیست و تغییرات آب و هوایی می افزاید.

خبرنگار : آزاده مختاری

کدخبر: 895032 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آزاده مختاری
آیا این خبر مفید بود؟